Pogromcy letnich upałów, czyli prosty samouczek jak zrobić najsmaczniejsze zimne koktajle na bazie kawy, herbaty i owoców

Aby nie ulec nadchodzącym upałom, proponujemy do samodzielnego wykonania kilka intrygujących koktajli do zrobienia w każdej kuchni prostych i szybkich, do wykonania w kwadrans. Mrożona latte waniliowa Do wysokiej, oziębionej szklanki wkładamy rozciętą laskę wanilii, 3 duże kostki lodu (ciekawym efektem będzie kula lub gwiazdka). Wlewamy pół łyżeczki syropu waniliowego,...

Zwykła niezwykłość, czyli o chlebie słów kilka

Powody do niezwykłości, właściwie jest ich wiele. Najstarszy chleb został odkryty przez archeologów na Krecie, jego wiek określa się na 6100 lat. Przypuszcza się, iż pierwszą postacią chleba była gęsta papa z roztłuczonych ziaren zbóż. Zalana wodą. Z takiej papy wypiekano podpłomyki. Przodek dzisiejszych bochenków był płaski i raczej twardy. Trwało tak do momentu, kiedy na...

Egzotyczny świat sushi, czyli co warto o nim wiedzieć

Sushi to bardzo prosta, ale też bardzo ciekawa potrawa, w poniższej opowieści postaramy się zawrzeć nieco ciekawostek z nim związanych. Co wymyślili Chińczycy? Wychodzi na to, że Chińczycy, którzy wymyślili, jak wiadomo mnóstwo rozmaitych rzeczy, wymyślili także sushi, a przynajmniej jego pierwowzór. Bowiem na początku zawijano w ryż surową rybę, celem przedłużenia...

Jak skutecznie ukorzenić lawendę i do czego można ją wykorzystać?

Lawenda jest bardzo popularnym i efektownym kwiatem, który spotykany jest w większości ogrodów. Jak ją ukorzenić i rozmnożyć? Do czego można wykorzystać jej kwiaty? Podpowiadamy. Jak przygotować materiał na sadzonkę? To bardzo popularna i lubiana roślina, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, nieduża o srebrzystych, zimozielonych liściach. Zazwyczaj kwitnie kwiatami w kolorze...