Mrożone kawy

Pogromcy letnich upałów, czyli prosty samouczek jak zrobić najsmaczniejsze zimne koktajle na bazie kawy, herbaty i owoców

Aby nie ulec nadchodzącym upałom, proponujemy do samodzielnego wykonania kilka intrygujących koktajli do zrobienia w każdej kuchni prostych i szybkich, do wykonania w kwadrans.

Mrożona latte waniliowa

Do wysokiej, oziębionej szklanki wkładamy rozciętą laskę wanilii, 3 duże kostki lodu (ciekawym efektem będzie kula lub gwiazdka). Wlewamy pół łyżeczki syropu waniliowego, uzupełniamy zimnym mlekiem, które dopełniamy gorącym, świeżo zaparzonym espresso, ozdabiamy mini ptysiem.

Ice karmel macchiato

Do wysokiego naczynia wlewamy łyżkę lub półtorej syropu karmelowego, dolewamy świeżo zaparzonego espresso i energicznie mieszamy. Dorzucamy solidną porcję kostek lodu i dolewamy schłodzonego mleka. Ponownie energicznie mieszamy, dekorujemy bitą śmietaną i kroplą syropu karmelowego.

2 x latte wyjątkowo mleczne, zapraszamy do wypróbowania.

Latte ze skondensowanego mleka Na dno szklanego pucharka wlewamy dużą łyżkę skondensowanego mleka, dorzucamy kostki lodu, całość uzupełniamy schłodzonym mlekiem. Można także dodać odrobinę startej gałki muszkatołowej.

Białe latte czekoladowe

Do bardzo szerokiej szklanki wstawiamy niewielką (na przykład 50 g) tabliczkę białej czekolady, zalewamy ją mlekiem, lekko podgrzanym. Jeśli mamy więcej czasu czy cierpliwości czekamy, aż czekolada się rozpuści. Jeśli mniej, delikatnie ją łamiemy i mieszamy, dolewamy gorącego espresso i wrzucamy dużą kostkę lodu bardzo delikatnie i powoli mieszając.

Najszybszy na świecie koktajl waniliowo-kawowy

Do shakera wrzucamy duże kostki lodu i wlewamy tyle schłodzonego mleka, aby zakryło lód. Pół łyżeczki syropu waniliowego, łyżeczkę słodkiej śmietanki, świeżo zaparzone espresso. Zamykamy shaker i energicznie nim potrząsamy. Jeśli poczujemy, że część kostek lodu mogła się już rozpuścić, napój przelewamy do szklanki, na wierzchu powinien mieć piankę.

Prosty przepis na bubble tea

3 łyżeczki dobrej jakości matchy zalewamy wrzątkiem, chwilę energicznie mieszamy, aby zdążyła się zaparzyć i zagęścić – powinna mieć intensywnie ciemnozielony kolor. Do szerokiego naczynia wrzucamy łyżkę lub dwie kulek tapioki, zalewamy mlekiem. Następnie wąskim strumieniem, powoli dolewamy, wystudzony napar z matchy, napój powinien mieć na wierzchu warstwę mleka lekko spienionego. Jeśli lubimy bardziej herbaciany smak, napój delikatnie mieszamy.

Dodaj komentarz