Powody do niezwykłości, właściwie jest ich wiele. Najstarszy chleb został odkryty przez archeologów na Krecie, jego wiek określa się na 6100 lat. Przypuszcza się, iż pierwszą postacią chleba była gęsta papa z roztłuczonych ziaren zbóż. Zalana wodą. Z takiej papy wypiekano podpłomyki. Przodek dzisiejszych bochenków był płaski i raczej twardy. Trwało tak do momentu, kiedy na skutek pomyłki bądź eksperymentu (co właściwie na jedno wychodzi) jakieś 4000 lat temu najprawdopodobniej w Egipcie nie pojawił się w użyciu zakwas. Od tej chwili kariera chleba nabrała rozpędu.
Codzienność o wielu twarzach
Tak kiedyś jak i dziś chleb przybiera różnorodne formy. Od wielkich płaskich płatów często zwijanych w rulon (Indie), aż do kul powstałych z otaczania ciastem okrągłych kamieni i łącznego ich wypiekania w żarze (Etiopia). Smak chleba wydaje się niekiedy interpretacją wyobrażeń o nim. Czego dowodem chleb wypiekany w Japonii z samych żółtek i cukru. Niegdyś serwowany wyłącznie na dworze cesarskim i w zasadzie będący deserem.
Powiedz kotku, co masz w środku
Zawartość spożywanego chleba podobnie jak księżyc ma swą jasną i ciemną stronę. Im słabiej oczyszczona mąka, tym więcej zawiera białka, witaminy B2, manganu i cynku. Biała mąka zawiera więcej niż ciemna witaminy B1, PP i magnezu. Zaś np. chleb orkiszowy zawiera rodianid – naturalny antybiotyk obecny w krwi, ślinie i mleku kobiecym. To, czego lepiej nie spotkać w chlebie to między innymi: Gumę guar – E 412 naturalny emulgator i zagęszczacz, może jednak powodować wzdęcia. Mąka sojowa zagęszczacz i dodatkowe źródło białka. Lecz także roślina genetycznie modyfikowana o najszerszej w świecie uprawie. Serwatka w proszku oraz mleko i jego przetwory. Dają to chlebowi poprawę struktury i elastyczności. Mleko wybarwia skórkę na ciemno. Przedłuża też jego świeżość. Nie służy jednak osobom z nietolerancją laktozy. Karmel i syrop glukozowy. Karmel jest zakazanym barwnikiem. Odnośnie zaś syropu glukozowego jest coraz więcej badań potwierdzających jego rakotwórcze właściwości. Chleb może mieć też bardziej ekstrawaganckie dodatki takie jak złoto czy świerszcze. Na ten ostatni dodatek do sprzedawanego chleba (dodatkowe źródło białka) zdecydowali się Finowie.
Trzecia droga
Zdecydowanie interesującą alternatywą jest wciąż rozwijający się ruch fascynatów domowego pieczenia chleba. Na zakwasie lub bez, orkiszowego, gryczanego lub innych. Zdaje się być to jeden z przejawów troski o siebie i własne zdrowie.