kawa z palarni

Kawa speciality w palarni kawy Tu Cafe

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z określeniem „kawa speciality?” Dla „kawowych” laików to zapewne nieznane sformułowanie, z kolei jest ono powszechnie używane przez prawdziwych koneserów najlepszej kawy. Co zatem kryje się za tym pojęciem? Kawa speciality to napój najwyższej jakości. Zazwyczaj tytuł ten otrzymują kawy, które podczas specjalistycznej oceny dostały od od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. Na ocenę składają się zielone i wypalone ziarna oraz smak i aromat parzonej kawy.

Dlaczego warto kupić kawę speciality?

Określenie „speciality coffee” po raz pierwszy zostało użyte w 1974 r. przez Ernę Knutsen. Kobieta użyła go, aby opisać najlepsze ziarna produkowane w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały charakteryzować się brakiem defektów oraz najwyższą jakością.

Kawy speciality uprawiane są na niewielką skalę z kilku powodów, a mianowicie – często kawa najwyższej jakości wiąże się z tworzeniem nowych odmian, a także owoce zbierane są ręcznie, a nie maszynowo. Rosną one na zboczach oraz wyższych partiach częściowo zalesionych terenów, co wpływa na czasochłonny proces zbierania ziaren kawy.

Zazwyczaj kawa trafia do palarni przez pośrednika, który zajmuje się wyszukiwaniem ziaren oraz ich selekcją i sprzedażą. Niestety, zakup bardzo rzadko odbywa się za pośrednictwem rolnika. Powszechnie znaną praktyką stosowaną przez pośredników jest płacenie więcej za kawę niż wynika to z ustaleń rynkowych. Z całego łańcucha dostawców, to właśnie rolnicy dostają najmniej za produkcję kawy. Jedynie zakup direct trade (bezpośrednio od rolnika) pozwala na poprawę przychodów producentów kawy. Osoby pijące kawę są m.in. za to odpowiedzialne. Ważne, by kawę speciality kupować w świadomy sposób.

Kawa speciality nie należy do tanich przyjemności. Na jej cenę składa się wiele czynników. W palarniach kaw speciality każdy etap produkcji powinien być transparentny. Jeśli chcesz cieszyć się pyszną kawą, sięgnij po niezapomniany smak kawy speciality.

kawa z palarni

Przepyszna kawa tylko w Palarni kawy speciality Tu Cafe

Kiedy mamy ochotę na aromatyczną kawę wybieramy się do dobrej kawiarni. Takie miejsca przyciągają klientów nie tylko ze względu na serwowane napoje, ale również o wyborze kawiarni decyduje wystrój i klimat w niej panujący. W kawiarniach bariści korzystają z gotowych i sprawdzonych kaw. W palarniach kaw speciality, ziarna wypalane są na miejscu.

Jednym z miejsc, które warto odwiedzić jest palarnia kawy specialty która oferuje kawy najwyższej jakości o zminimalizowanej liczbie defektów i wysublimowanych walorach smaku i aromatu. Ziarna kawy przeznaczone do wypalenia, najpierw są skrupulatnie wybierane spośród kilkunastu najlepszych ziaren z danego kraju pochodzenia od różnych dostawców.

Tu Cafe to kameralna, a zarazem posiadająca niesamowity klimat, palarnia kawy speciality. Jej głównym celem jest wypalanie ziaren kawy, tak by powstały napar był najwyższej jakości oraz cieszył swoim smakiem.

W palarni kawy speciality Tu Cafe, kawa wypalana zostaje za pomocą tradycyjnego niemieckiego pieca Probat, który posiada podwójną kontrolę temperatury oraz dodatkową kontrolę powietrza. Sposób palenia kawy zadowoli niejedną osobę! Niepowtarzalny smak naparu jest wynikiem wielu szkoleń u najlepszych roast masterów w Polsce.

Misją palarni kawy speciality Tu Cafe jest przygotowanie ziarna kawy o optymalnym smaku, aromacie i stopniu palenia, a także wydobycie z niego tego, co najlepsze i najbardziej wyjątkowe.

Udając się do palarni kawy speciality Tu Cafe masz gwarancję, że zakupisz produkt najwyższej jakości! Twoje kubki smakowe z całą pewnością zostaną usatysfakcjonowane, a aromat parzonej kawy zostanie zapamiętany na długi czas.

Dodaj komentarz