Napoje kawowe

Napoje na bazie kawy, herbaty, lodu i owoców – jak je szybko przygotować w domu?

Wszystkim zwolennikom zimnych, kawowych albo na bazie herbaty, bądź owocowych napojów na lato podajemy poniżej kilkanaście przepisów właśnie na nie. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.

Zimny, czyli cold

Na początek proponujemy Cold brew tea. Przyrządzamy ją analogicznie do Cold brew coffee, czyli kawę lub herbatę zalewamy wodą o temperaturze pokojowej, zamykamy naczynie i zostawiamy na całą noc. Rano napar uzupełniamy mlekiem, ewentualnie kostkami lodu. Inną wersją tego napoju jest milk cold tea. Do wysokiego naczynia wkładamy duże, niepokruszone kostki lodu, mniej więcej do ⅔ jego wysokości. Następnie przecedzamy i wlewamy gotową cold brew tea, do szklanki, wierzch dekorujemy pianką ze spienionego mleka.

Mrożona kawa karmelowa

Do szerokiego naczynia wrzucamy kilka dużych (niepokruszonych) kostek lodu, zapełniając mniej więcej do ⅔ wysokości naczynia. Po czym dolewamy porcję sosu karmelowego, następnie 2 x tyle, co sosu dodajemy mleka, potem wlewamy espresso, wierzch ozdabiamy niewielką porcją gęstej słodkiej śmietanki i dekorujemy syropem karmelowym.

Mleko truskawkowe i marmurkowe latte

Do niewielkiej, ale wygodnej butelki wlewamy porcję konfitury truskawkowej, ewentualnie dżemu, dorzucamy, obrane, umyte i przekrojone na pół świeże truskawki całość uzupełniamy zimnym mlekiem. Marmurkowe latte przyrządzamy następująco: Wysokie naczynie wypełniamy prawie w całości dużymi kostkami lodu. Do połowy wysokości wlewamy przestudzony kawowy napar, pozostałą przestrzeń w naczyniu uzupełniamy mlekiem. Wersja druga: do naczynia wrzucamy kilka krostek lodu – niezbyt dużych, wlewamy mleko, tak aby zajęło 80% objętości naczynia, całość uzupełniamy przygotowanym wcześniej spienionym espresso.

Wanilia i owoce

Waniliowa moc, to następny letni koktajl, który proponujemy do przyrządzenia, mam nadzieję, że wszystkim, którzy go spróbują, zasmakuje tak, iż będą do niego wracać. Przygotowujemy go w sposób następujący: na dno szejkera wrzucamy kilka kostek lodu, zalewamy je mlekiem, dolewając słodkiej śmietanki, jej ilość powinna stanowić połowę porcji mleka. Dodajemy łyżkę lub półtorej syropu waniliowego i espresso, mieszamy, wstrząsając. Jeśli wszystko jest już dobrze wymieszane, co dzieje się po mniej więcej 5 minutach, napój przelewamy do szklanki, możemy go pić samodzielnie lub ozdobić bitą śmietaną.

Ostatnim z naszych przepisów jest mrożony napój wieloowocowy. 2-3 łyżki gotowej galaretki na przykład pomarańczowej lub innej, którą lubimy, wrzucamy do szerokiego naczynia, rozdrabniamy ją lekko, dodajemy kostki lodu i zgniecione truskawki skropione sokiem z cytryny. Dodajemy także odrobinę świeżo pokrojonych listków rzodkiewki, całość uzupełniamy gazowaną wodą.

Dodaj komentarz