Przepisy na kawę

Co jest najlepsze na upały? 6 przepisów na zimną kawę

Mrożona kawa lub herbata i koktajle, jeśli chcesz je przygotować samemu, przeczytaj ten tekst. Skorzystaj z podanych przepisów, są bardzo proste i do wykonania w każdej kuchni. Ich przygotowanie zajmie ci najwyżej kwadrans.

Jak zrobić shakerato? – niespotykana prostota

Do połowy shakera wrzucamy duże kostki lodu i dolewamy wcześniej zaparzonej, schłodzonej, czarnej kawy. Dodajemy łyżkę stołową białego cukru, zamykamy shaker i wstrząsamy nim co najmniej pięć minut, jest to porcja na dwie małe filiżanki. Koktajlu niczym nie dekorujemy, powinien mieć wysoką i dość stabilną piankę.

Niespodzianka, czyli kremowe latte

Najpierw przygotowujemy krem angielski potrzebna nam jego bardzo płynna postać, którą schładzamy w lodówce, nie dopuszczając do zastygnięcia. Wlewamy to do szerokiego naczynia, w którym jest już dużo niewielkich kostek lodu. Dolewamy zimne espresso, dekorujemy bitą śmietaną i mini ptysiem.

Ewidentne zaskoczenie, czyli zielone mleko

W bardzo niewielkiej ilości wody robimy mocny napar z matchy (zielona herbata w postaci proszku), którą ewentualnie możemy dosłodzić, mieszamy. Całość powinna mieć postać ciemnej, dość gęstej zawiesiny. Do schłodzonej butelki wlewamy zimne mleko, dodajemy pokruszony lód, uzupełniamy całość niemal pod zakrętkę niewielką ilością naparu z matchy.

Dwa w jednym oddzielnie, czyli klasyki

Poniżej przedstawiamy nasz sposób na iced americano i iced café latte, aby przygotować kawę pierwszą do wysokiej i szerokiej szklanki wrzucamy dużo lodu, który zalewamy niegazowaną wodą i uzupełniamy wystudzonym naparem kawowym. Kawę drugą przygotowujemy w niższej szklance, lód zalewamy mlekiem i dodajemy espresso.

Kawa z jajem

Wybijamy do naczynia 2 żółtka i dodajemy do tego 2 łyżeczki lub 1 łyżkę stołową mleka skondensowanego, ewentualnie, jeśli lubimy syrop waniliowy. Ubijamy trzepaczką, aż krem zbieleje i osiągnie gęstość lekkiego budyniu. Jest kilka sposobów podawania tej kawy, możemy wlać espresso do kremu, możemy wlać krem do kawy najlepiej, wstawiając szpatułkę i delikatnie wlewając krem po jej ściankach, aby kawa się nie rozwarstwiła, można uzupełnić ją wodą, dodać odrobinę słodkiej śmietanki, na wierzch koniecznie posypać kakao.

Waniliowa latte i mleko o smaku oreo

A oto przepis na mleko oreo. Do naczynia z dużą ilością kostek lodu wlewamy, płynną niezbyt słodką śmietankę dekorujemy kremem czekoladowym (krem to bita śmietana i kakao) i ciastkiem oreo. Na zakończenie zapraszamy do wypróbowania najszybszego waniliowego latte. Do naczynia z kostkami lodu wlewamy schłodzone mleko, na wierzch dajemy espresso i uzupełniamy do smaku syropem waniliowym.

Dodaj komentarz