Wybór kompostownika

Jak wybrać kompostownik?

Przebyliśmy długą drogę od czasów, gdy kompostownik był po prostu stosem odpadków gdzieś w kącie ogrodu. Dzisiejsi ogrodnicy mogą kompostować ze znacznie większą wydajnością i łatwością.

Ten przewodnik pomoże Ci zdecydować, który typ kompostownika jest dla Ciebie najlepszy. Cztery podstawowe typy kompostowników to:

  • kompostowniki tradycyjne,
  • kompostowniki wsadowe,
  • kompostowniki wewnętrzne,
  • wermikompostowniki.

Tradycyjny kompostownik

Zazwyczaj to otwarty lub zamknięty pojemnik, w którym odpadki można składować niemal codziennie. Nadają się do niego zarówno odpadki kuchenne, jak i ogrodowe (uschłe fragmenty roślin, liście, skoszona trawa itp.).Kompost powstaje w nim powoli, zazwyczaj można wydobywać go od dołu za pomocą specjalnej szuflady lub klapki. Proces można przyśpieszyć, rozsypując w skrzyni specjalny starter, zawierający bakterie przyspieszające rozkład.

To idealne rozwiązanie dla osób, które mają niewielki ogródek, nawozu potrzebują co najwyżej kilka razy do roku, a zarazem chcą w ekologiczny sposób utylizować resztki kuchenne lub chwasty. Wybierając pojemnik należy zwrócić uwagę, by był on trudno dostępny dla gryzoni, bo tacy lokatorzy mogą się pojawić w pryzmie.

Zamykane kompostowniki mogą mieć różną wielkość i pojemność, najpopularniejsze modele oferują możliwość składowania od 400 do 1000 litrów odpadów. Warto pamiętać, że kompost z czasem zmniejsza swoją objętość, należy to uwzględnić przy wyborze pojemnika. Otwarty kompostownik można zbudować samemu z desek. Szeroki wybór kompostowników zamykanych znajdziesz na narzedzia.pl.

Kompostowniki wsadowe

Kompostownik wsadowy z zewnątrz przypomina model zamknięty. W środku jednak znajduje się specjalna beczka, którą można obracać. Rotacja materiału przyśpiesza jego rozkład i zwiększa możliwości kompostownika.

Minusem tego rozwiązania jest dużo wyższa cena, niż w przypadku tradycyjnego kompostownika. Wymaga on także codziennej uwagi – beczką należy obracać raz na dobę, aby odpadki lepiej się napowietrzały. Pilnowania wymaga także poziom wilgoci wsadu. Kompostownik wsadowy nie pozwala także na codzienne wyrzucanie resztek – należy je składować obok, aż do czasu zakończenia produkcji nawozu. A ta trwa całkiem krótko – od około czterech do ośmiu tygodni.

Rozwiązanie to jest najlepsze dla ogrodników i sadowników, którzy chcą szybciej uzyskać więcej kompostu i są gotowi włożyć w to nieco więcej wysiłku i planowania.

Kompostowniki wewnętrzne i pojemniki na dżdżownice

Możliwe jest także wytwarzanie kompostu w pomieszczeniach, choć na mniejszą skalę. Dzięki specjalnie zaprojektowanym kompostownikom możesz domowe odpadki przerabiać w mieszkaniu, a potem przykładowo wywozić na działkę.

Na rynku pojawiły się także specjalne kompostowniki, w których można hodować dżdżownice, nazywane są one wermikompostownikami. Te pożyteczne żyjątka dodatnio wpływają na przyspieszenie produkcji kompostu, a ich obserwacja może stanowić fascynująca rozrywkę, zwłaszcza dla dzieci, stąd na rynku dostępne są specjalne modele, ułatwiające podglądanie życia dżdżownic. Można z nich skorzystać w domu lub wzbogacić nimi szkolną klasę.

Wermikompostownik można także zrobić samemu – wystarczy ciemny pojemnik z pokrywką, w którym należy zrobić otwory, zapewniające dopływ tlenu oraz odpowiedni drenaż. Należy pamiętać, że dżdżownice mają swoje żywieniowe wymagania. Nie należy im serwować resztek mięsa, mleka i przetworów mlecznych, skórek cytrusów i cebuli.

Dodaj komentarz